Monday, February 20, 2006

co tady asi tak delam...

tak me uz asi pet lidi psalo, co tady jako tak delam cely dny a tak... rekla sem si, ze vam teda popisu prubeh myho dne. skoro vsechny sou stejny a presto jiny, pac s detma se dela kazdej den neco jinyho, zvlaste ted, kdyz maji 2 tejdny prazdnin:)
rano vstavam v 8 nebo v 9 (podle toho, jestli jdu na 9 nebo na 10)
pak si dam sprchu a snidani (myslela sem si, ze tady neco zhubnu, ale asi tezko, ve Francii se opravdu zhubnout neda - Evelina mela pravdu:)
do prace vyrazim 5 minut pred zacatkem pracovni doby, pac to mam fakt blizko:)
dopoledne sem az dosud delala kazdej den neco jinyho, ale vetsinou to byly programy s uplne malyma detma (accueil parents/enfants, baby gym... deti od 0 do 3 let), od 12:00 do 14:00 je poledni pauza. siestu si tady davaj opravdu uplne vsichni, i kdyz tvrdi, ze maj hafo prace. blby je, ze prestavku maji i v obchodech, takze kdyz nejdu obedvat do FJT (tzn. v pondeli a ve ctvrtek) a nestihnu si koupit bagetu den predem, nemam co jist:( zatim se mi to stalo jen jednou, nastesti... od 14:00 je spousta programu pro ruzne velky deti... parkrat sem byla na Soutien scolaire, coz je pomoc s ukolama po skole. pomahala sem s ukolama z anglictiny... nastesti to byli zacatecnici, takze to byla hracka a navic si tady v MJC (kde pracuju) pak vsichni povidali, jak sem dobra na anglictinu... no rozhodne lepsi, nez kdekterej Francouz, pac jejich vyslovnost je fakt priserna:(
asi trikrat sem byla na programu v Centre de Loisirs, coz je takova skolka pro deti od 3 do 6 let, hrajou se hry, chodi se ven, delali sme i palacinky:)
skoro kazdej den ko,cim v 18:00, nekdy v 19:00.
normalne pracuju od utery do soboty, akorat ted behem prazdnin od pondeli do patku.
probihaji tady taky ruzny akce pro dospely. minulej tejden to byl Thé dansant, normalni frabcouzska dechovka pro duchodce za 8 euro. moje prace byla behem pauzy servirovat kafe, caj a juice. byly sme na to 3 a nestihaly sme a nektery dochodci (vetsinou zensky) se chodili vyptavat do kuchyne, kdy jim prinesem to paty kafe. divim se, ze zadnej nezkolaboval. asi to nebyli kardiaci:) ted v sobotu tu byla akce nazvana Soirée marocaine. byl tu marockej orchestr (no takova urvana kapela o 5 lidech), arabska vyzdoba, hafo lidi z marocky asociace (samy kravataci) a pak asi 120 lidi, vetsinou Marocanu, ale i jinych:) zensky na sobe mely vetsinou typicky obleceni, tzv. dzelabu, nektery byly fakt krasny, tak sem je vyfotila:)
ja a anna sme opet servirovaly piti, ale byla to docela flakacka, pac moc lidi colu a fantu nepilo:) serviroval se marockej caj a voda, takze ok:)
dneska zacaly zimni prazdniny a me se trochu zmenil program. vstavam kazdej den v 8 (pac jdu na 9) a sem skoro celej den s vetsima detma (od 6 do 11 let). dneska sme dopoledne byli ve velkym sale a ucili se ruznym hloupostem, co se delaj v cirkuse. zitra se budem ucit zonglovat. odpoledne sme byli na stadione a hraly ruzny hry, napr.: basket, fotbal, ale nejzabavnejsi byl frisbee. dopoledne budou cely prazdniny stejny, ale odpoledne budem delat kazdej den neco jinyho. treba ve ctvrtek jdeme na bazen. jesteze sem si vzala ty plavky:)
no tak to by bylo asi tak vsechno, dneska sem fakt desne fatiguée (mrknete se do slovniku, co to asi tak muze bejt:), takze ted jdu domu a padnu do postele:)

7 comments:

Anonymous said...

To vstávání v devět jde, ale jinak jsi celý den v robotě, viď?

Martina Nováková said...

jojo, aspon mi to tak pripada:(

Anonymous said...

a jak je budeš učit žonglovat? to umíš? jinak to teda vypadá, že se tam docela bavíš :) a to je fajn. tady je to vopruz škola a zima. konečně si můžu představit, co tam děláš.
(proč je na konci fatiguéedvě e? jako že femininum?

Martina Nováková said...

jj, jakoze femininum:)

Anonymous said...

ahoj Marti,tak ta pracovní doba je fakt hrozná.Už si na tu svoji nebudu stěžovat.Dost mě překvapila ta jejich polední siesta.Při svý skleroze bych byla každou chvili hlady a bez poloviny oblečení.Jsem totiž zvyklá nakupovat v polední pauze.Jinak to tričko pro malou Verunku beru.Měj se moc hezky a uživej si to tam a hlavně se opatruj.Pa V.

Martina Nováková said...

no myslim, veru, ze bych to tricko koupila, i kdybys nechtela, pac je fakt sqely! kazdopadne bude na maly verunce pravdivy:)

Anonymous said...

Chère Martina, je comprends rien!! :) moi aussi, j'adore la France mais ca c'est tous ce que je peux comprends. D'accord, la journée du parapluie mais... pour etudier ton francais écrit tu dois traduire un peu s'il te plait! ;)