Thursday, February 02, 2006

zase neco...

tak sem zase chvilku na netu... uz mi to s tou klavesnici docela jde, i kdyz jeste porad je to peknej opruz. mam ted pauzu na obed, pak sraz s Annou (jdeme koupit nejaky ty obedy) a pak hodinu franiny a pak jeste nejakou tu praci, i kdyz by to melo bejt neco zajimavyho. mela bych si vybrat nejaky knizky a filmy, ktery bych chtela cist a videt. musim mit taky trochu kultury tady.
ted odpoledne sem byla s animatorkou, ktera se jmenuje Marie (prijemna je moc, jako vsichni ostatni). byly sme v jednom centru a ten program se jmenuje Accueil parents/enfants a chodi tam maminky s detma od 0 do 3 let. neco kreslily, stavely atd, ale ja sem temer cely tri hodiny stravila povidanim s jednou z maminek a jednou au pairkou, ktera se mnou chodi na franinu. maminka je puvodem Bulharka a au pair je Nemka, takze nase rec se tocila hlavne kolem ciziny, cestovani a atd, ale povidaly sme si francouzsky, coz bylo fakt super. navic mi pripadalo, ze moje slovni zasoba je mozna i o neco lepsi nez ta Zinina, a to tady je uz pul roku. taky mi slibila, ze mi da vedet, az pujdou jeste s nejakyma dalsima au pairkama na nejakou diskoteku nebo neco takovyho, abych taky poznala nocni zivot:).
vcera vecer sme si super popovidali s Ibrahimem a Alim. naucily sme je s Annou nejaky novy slovicka. jejich nejoblibenejsi sou usta, pivo a curat. nastesti i vi, co znamenaji:) Ibrahim vypravel o svoji rodine, ma 6 bratru a jednu malou sestru a krome otce nikoho nevidel uz pet let. taky rikal, jak v Annecy probihalo zapalovani aut na konci minulyho roku. rikal, ze to tady bylo plny policajtu, nekolik shorelych aut za noc a ze zna kluky, ktery si takhle kazdou noc kratili dlouhou chvili. on prej ale nic nezapaloval, protoze se bal, ze by z toho mel nejakej prusvih, ze by ho zavreli nebo jeste hur vyhostili a on ma Francii rad a navic posila penize domu. v noci vubec nechodil a ven docela se i bal. docela bych mu i verila, pac to je jeste takovej klucik sama noha sama ruka:)
zas musim koncit a jit si koupit nejakou tu kartu na jidla v FJT, sou to asi nejaky koleje nebo tak neco. obcas tam zajdu na trochu teplyho jidla, jestli to nebudou jen francouzsky blafy:)

2 comments:

Anonymous said...

Čau Marti, je moc fajn, že si můžu přečíst, jak se pořád máš. Králíčci jsou už jen tři, ale zatím jsou v poho a chutná jim. Ta Tvoje "práce" je fakt dost napínavá a doufám, že se nezačneš brzy nudit. Jsou francouzský děti taky takoví nevychovaní zmetci jako ty
německý?:)

Anonymous said...

Ahoj Marti,
jak se dočítám, máš se docela dobře a hlavně tě to baví. Hlavně, aby to vydrželo celý pobyt(moc ti to přeju) a už se těším na nějaké fotky, až budeš mít čas. U nás opět pořádně nasněžilo a před chvilkou hučel sníh ze střechy, docela jsem se lekla. Měj se hezky.